Misfargede tenner

I dag vet de fleste at kaffe og te misfarger tennene, men det finnes også andre ting som kan gjøre tennene mørkere. Alle vet at tannhelse er viktig, men at man selv kan bleke tennene hjemme og få et vakkert smil, er det ikke så mange som er klar over. Her kan du lese om noen av de vanligste årsakene til misfargede tenner.

 

Forskjellige typer misfarging

Den vanligste årsaken til misfargede tenner er inntak av mat og drikke som gradvis gjør tennene gulere eller mørkere. Eksempler på næringsmidler som misfarger tennene, er kaffe, te, cola, rødvin, blåbær og rødbeter. Også sigaretter og snus og visse legemidler misfarger tennene. Det er særlig veldig varme eller veldig kalde næringsmidler gjør at misfargingen lettere trenger inn i tannen, ettersom de får porene i emaljen til å åpne seg. Derfor kan det være en fordel å drikke med sugerør, slik at væsken kommer mindre kontakt med tennene.

 

Tennene kan også anta en grå-blå nyanse. Grå-blå toner skyldes ofte inntak av visse legemidler, for eksempel antibiotika. Barn rammes oftere enn voksne av misfarging på grunn av antibiotika, og det er ekstra viktig at man tar vare på tannhelsen under slik behandling og børster tennene nøye.

 

Hvis man har fått i seg for mye fluor som barn, kan tennene se flekkete ut. Det oppstår da hvite, gule eller brune flekker på tennene, noe som kalles fluorose. Ved bleking kan du jevne ut fargeforskjellene, slik at hele tannen lyses opp, og tennene får en jevn hvitfarge.

 

Ved skader på emaljen kan misfargingen trenge dypere ned i tennene. Har du frostskader på emaljen, bør du ikke bleke på egen hånd, men oppsøke en tannlege.

 

Sist, men ikke minst er det normalt at tennene blir mørkere med årene. Emaljen påvirkes og slites med alderen, og misfargingene kan da trenge dypere inn enn hos personer med helt kompakt emalje.

Misfargede tenner 

Hva kan man gjøre med misfargede tenner?

I dag er det vanlig å bleke tennene hjemme, ettersom det påvirker hvor godt man trives med seg selv. Generell kan man si at gul misfarging er lettere å bleke bort enn misfarging med grå-blå toner.


Ved hjemmebleking kan du bleke med gel og skinner, som er den metoden tannlegene bruker, og den mest effektive måten å bleke på. Bleking med tannblekingspenn er en mildere form for bleking og passer best for de som har blekt tidligere, som har mindre misfarging, eller som har veldig ujevne tenner, slik at det blir vanskelig å bruke skinner. Når du har oppnådd ønsket blekeresultat, kan du nyte et vakkert smil i mange år fremover.

  • Klinisk testet
  • Skånsomt for emalje og tannkjøtt
  • Hurtig levering