Hvite flekker på tennene

Hvite flekker på tennene kan være noe man har hatt hele livet, eller noe som dukker opp plutselig og så forsvinner igjen like raskt som de kom. Det kan være flere forskjellige grunner til at flekkene oppstår:

 

Hvite flekker på emaljen kan man få som barn hvis man får i seg for mye fluor, men de kan også gjøre tennene gule eller brune og vises som flekker eller streker. Barn skal ikke ha for mye fluor, så velg en tannkrem for barn med lavere fluorinnhold. Flekkene blir mer fremtredende jo mer misfarging man får, siden emaljen blir mørkere og flekkene skinner igjennom. Fluorose, som det heter, oppstår bare når man er barn, og forekommer ikke hos voksne. Hvis man bleker tennene i voksen alder, blir fargen utjevnet, og de hvite flekkene blir mindre fremtredende og forstyrrende.

 

Uttørking kan også gi hvite flekker på tennene, og man kan oppleve at man får hvite tenner over natten. Dette kan skje hvis man sover med åpen munn, eller når man bleker tennene, ettersom det kan tørke ut tennene midlertidig. Det er ufarlig og pleier å forsvinne like raskt som det oppstår.
Hvite flekker eller streker kan også være et første tegn på karies, og da bør du oppsøke en tannlege for å ta hånd om det så raskt som mulig. Ellers kan du få ising i tennene, og når det oppstår hull, kan bakterier trenge gjennom tannen.

 

Sørg for god munnhygiene med både tannbørsting og bruk av tanntråd.

  • Klinisk testet
  • Skånsomt for emalje og tannkjøtt
  • Hurtig levering