Tannbleking hjemme

Tannbleking hjemme blir stadig mer populært. I stedet for å måtte gå til tannlegen og bruke tusenvis av kroner på tannbleking, kan du nå få hvitere tenner ved å bleke hjemme. Det er billig, enkelt og raskt – og du kan bleke når du vil.

Det er mange fordeler ved å bleke hjemme. Ved siden av å være betydelig billigere enn å bleke hos tannlegen, kan du bleke tennene når det passer deg og helt til du er fornøyd med resultatet. Enkelt sagt skjer en tannbleking hjemme med en individuelt tilpasset tannskinne i myk plast som fylles med blekegel og plasseres over tennene. Man bruker tannskinnene til man er fornøyd med resultatet (vanligvis etter totalt 10–30 timer, 1–2 timer per gang).

tandblekning-hemma

Hvordan utfører man en tannbleking hjemme?

Først lærer du deg hvordan du former tannskinnene etter tennene dine. Dette trinnet utføres kun en gang per tannskinne. Så lærer du deg hvordan man bruker tannblekingsgelen i tannskinnene for å bleke tennene.

Form tannskinnene etter tennene dine


1. Varm tannskinnen
Varm vann i en kjele (varmt, men ikke så varmt at man brenner seg). Hold tannskinnen i fliken og dypp den ned i det varme vannet i 5-10 sekunder. Da blir tannskinnen myk, fleksibel og lett å forme etter tennene.

2. Gjør avtrykk i tannskinnen
Ta tannskinnen opp fra vannet og rist av vannet. Plasser raskt tannskinnen over tennene og trykk hardt med fingrene rundt hele. Trykk også med tungen på baksiden av tannskinnen. Du vil kjenne hvordan den formes etter tennene. La tannskinnen svalne og herde i munnen. Ta tannskinnen ut av munnen.

3. Juster og ferdigstill tannskinnen
Tannskinnen har nå et perfekt avtrykk av tennene dine. Hvis du ikke er tilfreds med resultatet kan tannskinnene formes ved å gjenta trinn 1 og 2 flere ganger. Når du er fornøyd med resultatet, bruk saks for å klippe av fliken på den ferdige tannskinnen. Bruk også saks for å justere høyden på tannskinnen (og lengden om nødvendig), slik at den slutter akkurat i overgangen mellom tennene og tannkjøttet. Nå er det klart! Gjenta prosedyren med hver tannskinne. Dette gjøres kun en gang per tannskinne.
Obs: Hvis tannskinnen holdes for lenge i varmt vann, kan den begynne å krympe og ta skade.

Blek tennene


1. Puss tennene
Puss tennene før hver blekingsbehandling. Pass på at tannskinnen er ren og tørr.

2. Ha gel i tannskinnen
Trykk ut en liten dråpe gel i den fremre delen av tannskinnen for hver tann som skal blekes. Det trengs mindre gel enn man tror, omtrent 0,25–0,50 ml per behandling. Som regel er det bare de 6–8 fremste tennene som trenger bleking, ettersom de bakre tennene likevel ikke synes når man smiler.

3. Sett tannskinnen inn i munnen
Plasser tannskinnen over tennene dine og press lett, slik at gel dekker de fremre flatene av tennene. Hvis det er trykket gel ut av tannskinnen slik at det berører tannkjøttet, tørk det bort for hånd eller med tannbørste.

Bruk tannskinnene
Ha på tannskinnene i 30–120 minutter av gangen til du har oppnådd ønsket resultat – normalt etter 10–30 timers total bleketid. Økt behandlingstid gir raskere resultat. Vi anbefaler å begynne med 30 minutter første dagen og så øke tiden. Gjenta prosedyren til du har oppnådd ønsket resultat.

Hva inneholder en pakke for tannbleking?

En tannblekingspakke for hjemmebleking bør inneholde følgende deler:

Tannskinner – Sørg for å få to eller tre tannskinner av god kvalitet. Man trenger bare to tannskinner for blekingen (en for hver tannrad, oppe og nede), men det er alltid fint med en ekstra tannskinne. Tannskinnene er laget av myk plast som blir formbar ved oppvarming i varmt vann, slik at man enkelt kan forme dem selv og tilpasse dem til sine egne tenner. En god tannskinne av høy kvalitet sikrer et jevnt og godt blekeresultat, og er en forutsetning for en vellykket tannbleking. En tannskinne av høy kvalitet skal være laget av klar, transparent plast (ikke uklar plast), og den skal være myk og fleksibel slik at den ikke skaper irritasjon i tannkjøttet når man bleker tennene.

Tannblekingsgel – Blekingsgelen utfører selve tannblekingen og bleker flekker og misfarginger. Det finnes ulike sammensetninger av ingredienser, avhengig av hvem som har produsert gelen. Sørg for å få en gel som er uten stoffene glyserin og TEA (trietanolamin). Glyserin gir unødige irritasjoner i tannkjøttet, har en vond bismak og kan framkalle allergiske reaksjoner. Studier har vist at TEA er et hormonforstyrrende stoff som kan framkalle kreft, og som dessverre finnes i ingredienslisten for mange tannblekingsgeler på markedet.

Tannyansekart – Dette kartet inneholder bilder med ulike tannyanser, fra mørkere, misfargete til lysere, hvite tenner. Dette kartet hjelper deg med å se resultatet av tannblekingen.

Oppbevaringsboks – Denne boksen i solid plast gir enkel oppbevaring av tannskinnene dine når du ikke bleker. Boksen bør ha små hull som lar luft passere for ventilasjon av boksen.

Brukerveiledning – Utførlige instruksjoner er alfa og omega ved tannbleking. Sørg for å få et hefte med detaljert informasjon.

  • Klinisk testet
  • Skånsomt for emalje og tannkjøtt
  • Hurtig levering