Slik fungerer tannbleking

Tannbleking er en prosess som gjør tennenes farge lysere og hvitere ved en oksidasjonsprosess. Med tannbleking kan vi få kritthvite tenner og et vakrere smil som ikke bare forbedrer utseendet vårt, men som også gir oss bedre selvfølelse og påvirker hvordan vi blir oppfattet av mennesker rundt oss. Det høres nesten ut som trolldom, men det er ren vitenskap.

Hvorfor blir tennene våre misfargete?

Tennene våre kan bli misfargete og flekkete av flere grunner. De vanligste årsakene til gule, mørkere og misfargete tenner er mat, drikke (rødvin, kaffe, te, cola), snusing og røyking. Andre årsaker kan være for stort inntak av fluor under forkalkningen av tennene. Alvorlig trauma kan gjøre tennene flekkete, dette inntreffer når blod i blodårene i tennene oksiderer og gjør tennene mørkere. Tennene blir også mørkere med alderen. Den gode nyheten er at praktisk talt alles tenner kan bli hvitere med tannbleking.

Hva er tannbleking?

Tannbleking er en blekingsprosess som bleker flekker og misfarginger på og i emaljen, slik at tennene blir lysere og hvitere. Den aktive ingrediensen i tannblekingsgelen er karbamidperoksid. Karbamidperoksid brytes ned til hydrogenperoksid, som i sin tur brytes ned til oksygen. Oksygenet reagerer med de organiske misfargingene og bleker dem slik at de blir lysere og lysere. Blekingsprosessen gjør at tennene kommer nærmere sin naturlig hvite farge, og de kan til og med bli enda hvitere enn dette.

Hvordan foregår en tannblekingsbehandling?

Tannblekingen skjer med en individuelt tilpasset tannskinne i myk plast som fylles med blekingsgel og plasseres over tennene. Man bruker tannskinnene i behandlingstiden, som normalt er på totalt 20–30 timer, og får da hvitere tenner.

I tannblekingspakken får man tannskinner og tannblekingsgel med peroksid. Tannskinnene har til oppgave å holde gelen på plass under selve blekingen, og de formes enkelt slik at de passer til akkurat dine tenner. I DentaWorks’ tannblekingspakke inngår i tillegg til skinner og gel også detaljerte instruksjoner, tannyansekart og en oppbevaringsboks til tannskinnene.

Metoder for å få hvitere tenner

Det finnes flere metoder for å gjøre tennene hvitere, noen av dem er bedre enn andre, og de varierer i pris. Man bør skille mellom tannbleking og «whitening», ettersom tannbleking har evnen til å bleke flekker både utenpå og inni tennene.

Whitening-tannkrem

Disse tannkremene har en polerende effekt på tennene, og pusser fysisk bort overflatiske flekker ved hjelp av små korn i tannkremen. De er mer effektive enn vanlige tannkremer, men kommer ikke i nærheten av en ekte tannbleking. De er likevel perfekte å bruke under og etter en tannblekingsbehandling. De er billige og koster mellom 10 og 100 kr.
Whitening (f.eks. Natural White og Rapid White)
Disse produktene inneholder ikke peroksid, men har ofte sitronsyre som aktiv ingrediens. Det betyr at de ikke har samme evne til å bleke misfarginger inni tennene som bleking med peroksid har. Blekingseffekten er også begrenset og kortvarig. Disse produktene betegnes som regel som whitening i stedet for tannbleking. Koster mellom 150 og 300 kr.

Hjemmebleking hos tannlegen

Hjemmeblekingen innebærer at du bleker tennene hjemme ved hjelp av tannskinner og blekingsgel med peroksid. Tannlegen lager to tannskinner til deg som er nøyaktig tilpasset dine tenner. Du legger blekingsgel med peroksid i tannskinnene og bruker dem enten om natten eller om dagen (ikke samtidig). En full behandling tar omtrent 2–3 uker og gir svært godt resultat. Behandlingen koster omtrent 3 000 kr.

Laserbehandling hos tannlegen

Laserbehandling (laser eller lyd) betyr i praksis en kraftig tannbleking. Tannlegen pensler en blekingsgel med svært sterk peroksid på tennene, og belyser deretter med en lyskilde (varmekilde) i cirka 1 time. Lyset og varmen i kombinasjon med den sterke blekingsgelen gjør at blekingen går raskt og gir svært bra resultat. Behandlingen koster rundt 5 000 kr.

  • Klinisk testet
  • Skånsomt for emalje og tannkjøtt
  • Hurtig levering